The Art of Lifestyle

The Art of Lifestyle

MacBook Pro 2021 - Nem pont az átlag felhasználónak

2021. október 22. - Pethe

Rengeteg profi szintű felhasználó várt arra, hogy az Apple megmutassa hogy mire is képes, ha saját chip-ére alapozhatja meg saját készülékeit.macbook_pro.jpg

Az új MacBook Pro, hogy miért is olyan csodálatos mint ahogy azt bemutatjuk?

Megérkezett minden idők leglehengerlőbb teljesítményű MacBook Pro-ja. Az Apple most először fejlesztett chipet kimondottan profik számára, és rögtön kettővel debütált: a gyors M1 Pro-val és az annál is gyorsabb M1 Max-szal. Mindkettő elképesztő üzemidőt nyújt, és korszakalkotó a leadott teljesítményük. Ezt egészíti ki a káprázatos Liquid Retina XDR‑kijelző, a Mac eddigi történetének legjobb kamerája és hang­­rendszere, plusz az összes port, amire szükséged lehet. A maga nemében elképesztően bánik el a feladatokkal.

Processzor és Ram

Az előző MacBook Pro-ban Intel processzorokat találhattál, Core i7-et és Core i9-et, melyek 2,3 és 2,6 GHz között ketyegtek 6 vagy 8 magon.

 Az integrált “videokártya” pedig az Intel UHD Graphics 630 volt, amit AMD Radeon Pro dedikált grafikus gyorsító (5300M, 5500M vagy 5600M) segített ki.

 Lehetett sejteni, hogy ezek a kukába fognak menni az új szériánál.kepernyofoto-2021-10-18-22_01_04-768x444.png

Ráadásul nem is egy chipet készítettek az Apple mérnökei, hanem mindjárt kettőt. Az olcsóbb modellekben az M1 Pro található, míg a hardcore felhasználóknak (akik mélyen a pénztárcájukba tudnak nyúlni) ott az M1 Max, mely szinte minden más laptopban megtalálható processzor + memória kombinációt lesöpör mely jelenleg a piacon megtalálható.

 Az M1 Pro-ban és az M1 Max-ben is ugyanaz a számításért felelős egység található. 10 magos CPU-ról beszélhetünk, ami 8 nagy teljesítményre és 2 energiatakarékos működésre optimalizált maggal rendelkezik.

 Az Apple nem külön processzort és grafikus „kártyát” készít, hanem egy SoC-t (System on a Chip), ami lehetővé teszi, hogy közös memóriát használjon a két egység.

 Az M1 Max a memória elérésének sebességében és a grafikus magok számában előzi le az M1 Pro-t, ami már önmagában is lehagyja az M1-et, ami a régi MacBook Pro-t szolgálta ki.

Míg az M1 Pro „csak” 200 GB/s-os memória-sávszélességgel rendelkezik és „csak” 16 magos a GPU-ja, addig az M1 Max választható 24 és 32 magos GPU-val is és kétszer gyorsabban képes a memória olvasására (400 GB/s).

 A chipek emellett külön médiamotorral is rendelkeznek, ami lehetővé teszi a legnépszerűbb formátumok (.264, HEVC, ProRes és ProRes RAW) hardveres kódolását és dekódolását. Az M1 Max-ba ráadásul a ProRes kódolóból és dekódolóból kettő is került.

Memória

A CPU és a GPU által használt memória az alapmodellben 16 GB, de az M1 Max mellé akár 64 GB-ot is tehetsz. A bemutató során felhívták a figyelmet, hogy korábban a konkurenciánál teljesen elképzelhetetlen lett volna, hogy egy laptop ekkora grafikus memóriával rendelkezzen szükség esetén.

Háttértár

Ahogy a régebbi modelben megszokhattuk, 256 GB-tól egészen 8 TB-ig bővíthető a háttértárunk, de az Apple úgy gondolta, hogy ezen is fejleszteni kell, így megkétszerezte az írás-olvasás sebességét egészen 7,4 GB/s-ra.

 Ez kétszer gyorsabb teljesítményt jelent, még itt is.

Kijelző

A leginkább szembetűnő változás, hogy a MacBook Pro megkapta az iPhone X óta jól ismert szenzorszigetet. Ez lehetővé tette, hogy a kijelző körül egységes, 3,5 mm vastag keret legyen és hogy a korábbi, 16 colos képernyőátló helyett 16,2 hüvelykkel gazdálkodhassunk.macbook-pro-2021-notch-feature2.jpg

A korábbi Retina kijelzőt most egy Liquid Retina XDR kijelző váltja ProMotion technológiával. Igen, ez azt jelenti, hogy a 12,9 colos M1-es iPad Pro-ban megismert Mini LED kijelző a maga 120 Hz-es képfrissítésével megérkezett a MacBook Pro-ba és hozta mellé még a ProDisplay XDR-ból az XDR (extrém HDR) támogatását is.

A 2019-es MacBook Pro kijelzője mindössze 500 nit-re volt képes, azonban az új már 1000 nit-re képes a teljes képernyőn és 1600 nit-es csúcsfényerőre is képes.

És ha ez még nem lenne elég, a felbontás is drasztikusan nőtt. Az új MacBook Pro kijelzőjén 7,7 millió pixelt láthatsz 254 ppi-s képsűrűséggel. Ez pixelekben kifejezve 3456 x 2234 képpontot jelent.

Kamera

Az előző MacBook Pro-ban egy „ősrégi” 720p-s FaceTime HD kamera volt, ezt az Apple most egy teljesen újratervezett 1080p-s szenzorral váltja, aminek a képét az M1-ben lévő képjel-feldolgozó egység még tovább javítja.

Hang

Az Apple itt is kitett magáért és elhozták a térbeli hangzást Dolby Atmos zenék lejátszásánál a beépített hangszórókon. De ez még nem minden! Ha ugyanis harmadik generációs AirPods-od, AirPods Pro-d vagy AirPods Max-ed van, akkor még a dinamikus fejkövetést is megkapod.

 Mivel ez egy profi gép, az Apple gondolt azokra is, akiknek szüksége van a 3,5 mm-es jack dugóra. És nem csak hogy nem vették el a csatlakozót, de még jobbá is tették: a 3,5 mm‑es fejhallgató-csatlakozót külön optimalizálták a magas impedanciájú fejhallgatókra. Aki tudja, hogy ez mit jelent, az fogja ezt igazán értékelni.

Billentyűzet

Az Apple eltávolította a billentyűzet felett elhelyezkedő Touch Bart és visszahozták a klasszikus funkcióbillentyűket, ráadásul most nagyobbak, mint valaha! Az új MacBook Pro-n teljes magasságú funkcióbillentyűk vannak, ami szinte egy bocsánatkérésnek vehető a Touch Bar után.macbook_pro_billentyuzet.jpg

Található egy Touch ID a bekapcsoló gombon, ahogy azt már megszokhattuk a MacBook Air esetén.

 Érdemes még megemlíteni, hogy a billentyűzet többé nem egyszerűen alumínium házba helyezett „bonbon” kialakítású, hanem fekete az alapja.

Wifi

Az új MacBook Pro már támogatja a Wi-Fi 6 szabványt.

Csatlakozók

A régi felhasználók nagyon szomorúak voltak hogy anno elvettek tőlük portokat és cserébe kaptak 4db Thunderbolt 3-as csatlakozót.

 Az új MacBook Pro-ban azonban ezek a "régi" csatlakozók vissza tértek és mellé pedig új Thunderbolt 4-es csatlakozóból és kapunk mindjárt 3db-ot.portok_a_macbook_pron.jpg

Vissza kaptuk a HDMI-t és a SDXC kártyaolvasót is, mely hatalmas segítség a kontent gyártóknak. Akár hiszed akár nem de az Apple a MagSafe-et is vissza adta.

Utóbbi pedig egy szinte elképesztő 140 wattos USB-C hálózati adapterhez csatlakozik. Összehasonlításképp az előző MacBook Pro-é csak 96 wattos volt.

Sokan azonban megkedvelték az egységes töltési lehetőséget, ezért az új MacBook Pro továbbra is tölthető USB-C-n keresztül is. Ez főképpen azoknak kedvez akik otthon a laptopot ily módon kapcsolják egy monitorhoz. Kevesebb kábel, letisztultabb kép.

Méret és tömeg

Igazából hasogathatnánk itt a szőrszálakat, hogy nagyobb és nehezebb mint az előző modell, de úgy érzem felesleges amikor mm-rekről és 1-2 grammokról beszélgetünk.

Az előző MacBook Pro 1,62 cm vastag volt, míg a 2021-es modell 1,68 cm lett.

Mélység ügyileg, a korábbi 24,59 cm helyett most 24,81 cm-ig lehet kihúzni a mérőszalagot.

Tömege pedig 2-ről 2,1 kilogrammra növekedett. Egyedül a szélessége csökkent, ott a korábbi 35,79 cm helyett 35,57 cm lett.

Árak

A 16 colos MacBook Pro 1.079.990 forintról indul, ami több mint 100 ezer forinttal több, mint elődje. Ezért az árért 10 magos M1 Pro chipet kapsz 16 magos GPU-val, 16 GB memóriával és egy 512 GB-os SSD-vel.

 Ha 64 GB memóriát, M1 Max chipet és 8 TB SSD-t választasz, akkor az ár máris 2.519.990 forintra ugrik fel. Itt persze az SSD a legnagyobb költség, ha beéred 1 TB-os háttértárral, akkor 880 ezer forintot spórolhatsz.

 Az új MacBook Pro igen drága és mélyen a zsebbe kell nyúlni, de ez a gép már nem feltétlen az átlag felhasználásra lett kitalálva, sokkal inkább munkára. Aki pedig a munkahelyén egy biztos pontot szeretne, az elfogadja ezt az árat, mert ebben a gépben nincs csalódási lehetőség.

14 colos MacBook Pro

Sajnos nem lehet elmenni amellett, hogy az Apple azt állítása szerint a kistestvér ugyan arra lesz képes mint a nagy, de ez nem jött össze.

Az áttekintőt böngészve egyből rájöhetünk, hogy vannak aprócska eltérések:

  • az alapmodell egy gyengébb, 8 magos M1 Pro chipet kapott
  • az alapmodellhez csak 67 wattos USB-C hálózati adapter jár és a nagyobbhoz is csak 96 wattosat ad az Apple

Ha csak a 96 wattos opció lenne, simán be lehetne tudni annak, hogy az Apple úgy ítélte meg, hogy a nagyobb 16 colos MacBook Pro 100 wattórás akkujához szükséges a 140 wattos adapter, míg a 14 colosba csak 70 wattórás került, így a 96 wattos adapter is elég lesz.

 De itt nem erről van szó, hanem arról, hogy a 8 magos alapmodellnél nem csak azon spóroltak, hogy a gyakorlatilag gyártási hibás (chip binning) M1 Pro-kat is eladják, hanem még gyengébb töltőt is csomagolnak mellé.

Mivel továbbra is a palettán maradt a 13 colos M1-es MacBook Pro, így teljesen fölösleges a 14 colos változat.macbook_prok.jpgTalán csak azért csinálta az Apple ezt, hogy legyen egy olyan új modell, ami 1 millió forint alatt megáll, ugyanis ez a MacBook Pro „csak” 879.990 forintba kerül.

 Ezt leszámítva persze fantasztikus az új 14 colos MacBook Pro, melynek kijelzőjén több pixel található (3024 x 1964 képpont), mint a korábbi 16 colos MacBook Pro-n (3072 x 1920 képpont) és óriási ugrás a korábbi 13 colos Intel processzorral szerelt MacBook Pro-hoz képest.

Akkumulátor

Ha már felmerült az akkumulátor, ejtsünk szót arról is, hogy mikre képesek az új MacBook Pro-k, ugyanis az Apple valami igazán nagyszerűvel állt elő.

A 14 colos MacBook Pro 11 órán át bírja a webböngészést és ha csak videózol rajta, akkor akár 17 óráig is bírhatja. Ez azonban semmi ahhoz képest, amire a 16 colos képes, az ugyanis 14 óra böngészést tud vagy 21 óra filmezést egy töltéssel.

Összegzés

Ha eltekintünk a negatívumoktól akkor be kell hogy lássuk, hogy az Apple megcsinálta, ez itt a valódi MacBook Pro.

Egy olyan laptop, amire büszke lehet az Apple. Végre elolvasták a rajongói fórumokat és az ott talált dolgokat valósították meg.  Megtervezték a legbrutálisabb mobil számítógép chipeket nekünk.

Nem lehet rossz szavunk.

Neked hogy tetszik az új 14 és 16 colos MacBook Pro?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://theartoflifestyle.blog.hu/api/trackback/id/tr2216732798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása