The Art of Lifestyle

The Art of Lifestyle

Mit is jelent a minimalizmus?

2021. október 23. - Pethe

kave.jpg

Boldognak lenni egyszerű. Egyszerűnek lenni a nehezebb feladat.

Miről is beszélünk amikor azt mondjuk hogy minimalizmus?

Egy mondatban ezt talán úgy lehetne megfogalmazni hogy: Az eszköz, ami segít megszabadulni a feleslegestől, ezáltal lehetőséget ad arra, hogy arra fókuszálj ami igazán fontos és értéket ad.

A minimalizmus nem más, mint önkéntes egyszerűség. Ez az eszköz segíthet megtalálni a szabadságot. Szabadulást azoktól a dolgoktól az életedben, amelyekről nem is tudod, de túlterhelik a mindennapjaid.

Elsősorban a fogyasztói társadalom béklyóit segít feloldani. Rávilágít, hogy nem kell megfelelned a társadalomnak, nem kell megvenned a legújabb okostelefont és nincs szükséged a tárgyak nagy részére az életedben. Sőt, nem csak a tárgyak, de az túláradó információra és bizonyos kapcsolatokra sincs szükséged. Amennyiben megérted ezt a koncepciót és gyakorlatba ülteted, azonnal szabadabbnak fogod érezni magad.

Rájöhetsz arra, hogy a körülötted lévő világ és az ami boldogtalanná tesz nem más, mint a vágyakozás újabb és újabb dolgok iránt. Pontosan erre épűl a gazdaság, ezt használja ki bennünk, mindenből az újat mutatja és a tökéletest, hogy vágyjunk rá és meg akarjuk venni.

Azonban...

Lehetsz tudatos fogyasztó is. Ha felállítasz egy értékrendet abban könnyen megtudod határozni a dolgokat.

  • Amire szükséged van: ezek elengedhetetlenek, azaz alapvető szükségletek
  • Amit akarsz: azok a dolgok, amelyeket alapos indokod van megvenni.
  • Amit szeretnél: ez az amikor pillanatnyi késztetésből vásárólsz fölösleges dolgokat. Olyan dolgokat amikre igazából nincs szükséged, még csak nem is akartad őket, addig, amíg meg nem láttad.

A minimalizmus segít:

  • megszünteti az elégedetlenséget
  • minőségi időt nyerni
  • jelenben élni
  • felfedezni szenvedélyünket
  • többet élni, többet alkotni és kevesebbet fogyasztani
  • az egészségre fókuszálni
  • személyiséget fejleszteni
  • megszabadulni a felesleges kacatoktól
  • felfedezni éltünk jelentőségét
  • megspórolni jelentős pénzeket

Minimalizmus a gyakorlatban

Hiszed vagy sem, a túlzsúfolt otthon nem csak fizikai, hanem mentális zavart is okoz. Amennyiben otthonod rendezetlen, gondolkodásod is rendezetlen lesz.

A rend lehetővé teszi, hogy letisztultan lássunk. Ehhez azonban meg kell szabadulnunk a feleslegtől.

Tárgyak csapdája

Hajlamosak vagyunk gyűjteni vagy felhalmozni tárgyakat azzal az indokkal, hogy "talán majd kelleni fog" vagy "a biztonság kedvéért". Egynap elhatározod, hogy rendbe rakod ezeket, de közbe jön valami így nem sikerül. Másnap mérgesen gondolsz rá, hogy nem sikerült rendet tenned. Ez egy egyszerű példa arra, hogyan okozhat elégedetlenséget a zsúfoltság. Ezek a kacatok nem képviselnek valódi értéket. Ebben az esetben nem rendet kell tenni hanem meg kell szabadulni tőlük.

Hamis értékek vs. igazi értékek

A hamis értékek azok a kacatok, amelyeket azért vásárolsz meg, hogy lenyűgözz másokat vagy hogy betölts egy hiányzó űrt. Ennek az eredménye természetes az lesz, hogy pénzből sosem lesz elég, tárgyakból mindig a szükségesnél több lesz és elégedettségből a pénznél is kevesebb marad.

Az igazi érték nem más, mint egy közös vacsora a közeli barátokkal. Egy jó beszélgetés. Egy kirándulás. Egy séta. Egy túrázás az erdőben/hegyekben. A fotózás, ha szeretsz fotózni. Egy általad kedvelt koncerten való részvétel. Minden olyan dolog, ami épít, ami élményekkel gazdagít, amely hozzátesz az életedhez. Minden olyan perc, amiben igazán éltél. Idős korodban vajon a telefonodra fogsz emlékezni vagy az élményekre?

A minimalizmus és a boldogság

Mindenki boldogságre vágyik. Nincs ember, aki ne szeretne boldog lenni.

A minimalizmus arra törekszik, hogy ne a tárgyakon keresztül éljük meg a boldogságot, hanem magát az életet éljük meg. Segít meghatározni, hogy mi ad értéket a te életednek és mi nem.

A minimalizmus garantálja a boldogságot? Nem. Viszont segít rávilágítani arra, ami igazán fontos, azzal, hogy kiszűr mindent ami nem az.

süti beállítások módosítása